Doprava ZDARMA od 30€

  
Prečo je vhodné mať doma trvanlivé potraviny a čo všetko si môžete do zásoby zaobstarať?

Prečo je vhodné mať doma trvanlivé potraviny a čo všetko si môžete do zásoby zaobstarať?

Publikované 21.07.2023

V dnešnej dobe je varenie z čerstvých surovín veľmi populárne. Avšak čerstvé suroviny majú aj svoje nevýhody, najmä to, že majú tendenciu sa rýchlejšie kaziť. Preto je dobré mať doma aj trvanlivé potraviny, ktoré vám môžu pomôcť v prípade, že nemáte možnosť ísť do obchodu alebo sa ocitnete v nejakej núdzovej situácii. Trvanlivé potraviny sú tie, ktoré majú dlhý dátum spotreby a nemusia byť skladované v chladničke alebo mrazničke. Medzi takéto potraviny patria napríklad ryža, strukoviny, múka, orechy, cestoviny, sušené ovocie a zelenina, korenie, konzervy a oleje. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú výhody týchto potravín.

Aké sú výhody trvanlivých potravín?

Trvanlivé potraviny majú niekoľko výhod oproti čerstvým surovinám. Poďme si ich zhrnúť:

-Dlhá životnosť - vydržia dlho bez toho, aby sa pokazili alebo stratili svoju kvalitu. To znamená, že ich môžete mať vždy po ruke a nemusíte sa obávať, že ich budete musieť vyhodiť.
-Jednoduché skladovanie- nemusia byť chladené ani mrazené, takže nezaberajú miesto v chladničke ani mrazničke. Môžete ich uložiť do špajze, skrine alebo na poličku.
-Rozmanitosť a univerzálnosť - trvanlivé potraviny ponúkajú širokú škálu možností na prípravu rôznych jedál. Môžete ich kombinovať medzi sebou alebo s čerstvými surovinami a vytvoriť chutné a vyvážené pokrmy. Trvanlivé potraviny sú tiež vhodné na cesty, keďže sú ľahké a kompaktné.
-Výživová hodnota- trvanlivé potraviny nie sú menej zdravé ako čerstvé suroviny. Niektoré z nich obsahujú veľa vlákniny, minerálov, sacharidov, bielkovín alebo zdravých tukov, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu organizmu. Samozrejme, treba dbať na to, aby ste si vyberali kvalitné a prírodné produkty bez pridaných konzervantov, farbív alebo iných nežiaducich látok.


Čo patrí medzi najbežnejšie trvanlivé potraviny?

Trvanlivé potraviny môžete použiť na prípravu rôznych jedál, od polievok, cez hlavné chody, až po dezerty. Tu je niekoľko nápadov, ako ich využiť:

-Ryža a strukoviny patria medzi najtrvanlivejšie potraviny. Môžete z nich pripraviť výdatné a zdravé pokrmy, ako  napríklad ryžová kaša, šošovicová polievka, cícerové karí, hummus alebo falafel. Ryža a strukoviny sú tiež dobrým zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov.
-Múka a prísady do pečenia patria medzi základnou surovinou na pečenie domáceho pečiva, sladkých aj slaných dobrôt všetkého druhu. Nezaobídete sa bez nej pri príprave domácich rezancov či množstva receptov na polievky, omáčky a ďalšie pokrmy.  Ak chcete zdravšiu variantu môžete si vybrať celozrnnú múku alebo múku z iných obilnín ako pšenica, napríklad ovsenú, ražnú alebo špaldovú.
-Orechy a orechové maslá sú pre vysoký obsah zdravých tukov a ďalších látok dokonalým palivom pre mozog. Dokážete s nimi obohatiť svoje raňajky, desiatu alebo večeru. Orechy a orechové maslá sú vynikajúce na pridanie do ovsených kaší, müsli, jogurtov, smoothies alebo ovocných šalátov. Sú tiež skvelou pochúťkou medzi jedlami, keďže vás zasýtia a dodajú vám energiu.
- Cestoviny majú mnoho výhod, dlho vydržia a dajú sa použiť na milión spôsobov.Uvaríte za pár minút a podávať s nimi môžete doslova čokoľvek. Z nutričného hľadiska sú najvhodnejšie cestoviny z celozrnnej múky alebo cestoviny z iných surovín ako pšenica, napríklad špaldové, pohánkové alebo cícerové.
-Sušené a lyofilizované ovocie a zelenina patria medzi vitamínové bomby. Je síce pravda, že najviac živín nájdeme v čerstvých plodoch, ale aj lyofilizované ovocie a zelenina sú z hľadiska výživových hodnôt takmer porovnateľné s tými čerstvými.
 -Korenie, bylinky a extrakty vo vašej kuchyni nesmú chýbať.Bez dobrého korenia sa nezaobíde žiadne vynikajúce jedlo. Korenie, bylinky a extrakty sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
-Konzervované potraviny sú pohodlným spôsobom ako mať rôzne produkty a bielkoviny neustále vo vašej špajzi. Konzervy majú dlhú životnosť, sú kompaktné a ľahko sa prenášajú a skladujú. Môžete ich použiť na prípravu rýchlych a jednoduchých jedál, ako sú napríklad tuniakový šalát zeleninová polievka alebo ovocný kompót. Konzervy sú tiež dobrým spôsobom, ako zvýšiť príjem bielkovín, železa a omega-3 mastných kyselín.
-Oleje či iné tuky sú niečo ako súčasť povinnej výbavy v kuchyni.Sú tiež dôležitým zdrojom zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu.Okrem toho si nevieme bez nich predstaviť prípravu mnohých jedál. Medzi najbežnejšie oleje patria olivový olej, slnečnicový olej, repkový olej alebo kokosový olej.


Prečo nakupovať trvanlivé potraviny online?
-Nakupovanie trvanlivých potravín online má niekoľko výhod. Máte veľký výber produktov, ktoré si môžete prezrieť a porovnať na jednom mieste.
-Môžete nakupovať z pohodlia a bezpečia domova.
Ľahko nakúpiť pre svojich blízkych doručením až k nim domov. Nakupovanie trvanlivých potravín online je teda pohodlné, rýchle a jednoduché.

Odber noviniek

Buďte vždy v obraze, odoberajte novinky, tipy, triky a motiváciu k maximálnemu výkonu!

images_not_found

Svetoznáme značky

Vyberte si z ponuky svetoznámych značiek

images_not_found

Jednoduchá a rýchla výmena

Ponúkame služby jednoduchej a rýchlej výmene pri nespokojnosti

images_not_found

Rýchla zákaznícka podpora

Reagujeme rýchlo v časoch od 8:00 do 16:00

images_not_found

Konkurenčné ceny

Ponúkame najlacnejšie ceny produktov